Един от малцината, успял да се добере до титла от Шлема в ерата на активни Федерер, Джокович и Надал, подготвя своя ранен и болезнен край на кариерата.

Става въпрос за Доминик Тийм, който през септември ще навърши 31 години, а според медиите в родината му Австрия, тенисистът вече подготвя края на кариерата си, който ще настъпи през този сезон, вероятно във Виена.

Тийм вече е информирал своите спонсори, както и организаторите на турнира във Виена, които ще се постараят да изпратят подобаващо местната тенис звезда.

Австриецът достигна своя върх в тениса през септември 2020-а, когато триумфира на US Open, побеждавайки Александър Зверев на финала.

Това бе четвъртият му финал в Шлема, първи трофей от подобно ниво, а Тийм зае третото място в световната ранглиста непосредствено зад Новак Джокович и Рафаел Надал. Нещата изглеждаха обнадеждаващи, а прогнозите бяха за кариерата с още значими постижения.

Няколко месеца по-късно той получи тежка контузия в китката, след която никога повече не доближи познатото ниво и никога повече не успя да спечели трофей.

US Open 2020 се оказа 17-ата и последна до момента, а може би и последна титла в кариерата на Тийм.

Снимка: AP/БТА

В последните три години той показа страхотна упоритост и се опитваше да се завърне на топ ниво, но опитите не срещата успех.

Към момента Тийм се намира на 117-о място в ранглситата, вече няколко месеца не е постигал повече от една победа в основната схема на турнир и сам призна, че между нивото му от 2020-а е съвсем различна галаткика на тениса от това, което в момента практикува.

Именно заради това Тийм е взел решението, което все още не е потвърдено официално нито от него, нито от екипа му.

Медиите в Австрия обаче са сигурни, че турнирът във Виена, който тази година ще се проведе между 21 и 27 октовмри, ще е последен в неговата кариера.

Снимка: Getty images