Марин Чилич, един от топ играчите в световния мъжки тенис, говори за предстоящото завръщане на играта след пандемията.

Хърватинът смята, че титла пред празни трибуни, пък била тя дори и от турнир в Големия шлем, ще е до "ужасно празно изживяване" за шампиона.

"Това ще са тренировъчни мачове - каза Чилич в интервю за медия в родината си. - Как така спорт без зрители? Един от най-ярките спомени в живота ми е титлата на US Open от 2014-а, но не толкова самата купа, колкото това как ме наградиха пред тези пълни трибуни. Това остава за цял живот, чувстваш се на върха на света.

След десет години фенове ще си казват - помниш ли, онзи спечели турнира в Ню Йорк пред 2020-а без публика. Ще е ужасно и се надявам да сне се случва."

Чилич също така подчерта, че нищо и никой не задължава ръководителите на тениса да избързват с подновяването на сезона.

"Нашият спорт е различен от баскетбола или футбола - казва още Марин. - Те са принудени да завършат сезона си, защото има класирания, точки...

При нас може всичко да спре и както е сега. И да започнем на чисто през януари, но с фенове по трибуните и при пълно спокойствие, че всичко е наред."

Шампионът от US Open няма нищо против този сценарий и по друга причина, както сам призна.

Той изкара месеците на пандемията у дома в родината, като ежедневието му е било около новородения му син Балбо, който е първо дете в семейството и се появи през януари.

"След раждането му пропуснах само две седмици от живота му - казва Чилич. - Кой тенисист може да се похвали с това? Заради обстоятелствата си бях постоянно вкъщи край него и това е страхотно. Изобщо не бързам да се връщам на корта!".