Рафаел Надал на практика потвърди, че няма да играе в Ню Йорк на US Open.

Испанският ас е приел да е част от турнира Мастърс в Мадрид, който започва на 14 септември. В Туитър дискусия с директора на надправарата и негов приятел Фелисиано Лопес, Рафа призна - "ще се видим в Мадрид през септември". Самият Лопес пък написа, че е получил уверението от звездата, че ще е в състава на Мастърса.

Това реално изключва вариант Надал да пътува за Щатите, където Откритото първенство започва на 31 август, а финалът е късно вечерта на 13 септември.

Участие на световния №2 след четвъртфинал в Ню Йорк го оставя без време дори да се прибере до Мадрид за старта на турнира, а да не говорим изобщо за необходимите дни за адаптация след полета и между различните настилки (твърди кортове и клей).

Така Надал потвърди - няма да брани титлата на US Open, която спечели в битка с Даниил Медведев през 2019-а.

Новата система на ранкинг, която влиза в сила след подновяването на сезона през август, му позволява да го стори безболезнено. Тя защитава всеки, който не желае да пътува между континентите за турнир.

И Рафа няма да загуби 2000 т. от актива си за ранглистата.

След потвърдената новина, че Роджър Федерер няма да играе тенис до края на календарната 2020-а, остава да видим реакцията и на Новак Джокович. Почти сигурно е, че и той няма да пътува зад Океана за турнира.

При такъв сценарий US Open ще мине без тримата големи за първи път през новия век.

Една надпревара в Големия шлем - "Уимбълдън", вече бе отменена изцяло заради пандемията.

Последната - "Ролан Гарос", започва в края на септември, като в нея пък се очаква да не се включат играчите от други континенти извън Европа.