Големият Новак Джокович триумфира на "Уимбълдън" и изравни по титли от Големия шлем Роджър Федерер и Рафаел Надал с по 20.

След триумфа си над Матео Беретини, сърбинът заяви, че без тези двамата е нямало как да постигне всички тези успехи. Освен това призна, че голямата му цел през тази година е да спечели така нареченият Голям шлем с всички четири най-значими титли. За целта му остава да спечели US Open в края на тенис сезона.

"Беше повече от битка. Искам да поздравя Беретини и семейството му за страхотния турнир. Знам, че не е най-хубавото чувство да загубиш финала. Той има невероятна игра, много е мощен, като чук и го очаква страхотна кариера. Усетих го в Париж и сега тук днес.

Да спечелиш "Уимбълдън" винаги е било най-голямата ми мечта като дете. Казвал съм го много пъти, но сега ще го повторя. Не приемам това за даденост. Напротив. Това е огромна привилегия и чест. 7-годишен в Сърбия си конструирах купа, която да наподобява тази, а сега стоя с шестата си. Това е изумително.

Изравняването ми с Федерер и Надал означава, че никой от нас няма да спре. Трябва да отдам нужната чест на тях, те са легенди в нашия спорт. Те са най-важните тенисисти, които съм срещал в моята кариера. Те са причината да съм тук в този момент. Те са ми помогнали да осъзная какво трябва да направя, за да съм по-силен ментално, физически и тактически. Когато влязох за първи път в топ 10, губих най-важните мачове срещу тях. След 2010-а това се промени и последните 10 години са страхотно приключение, което няма да спре тук.

Мога категорично да кажа, че мога да направя Голям шлем. Във великолепна форма съм и играя най-добрия си тенис. Това е най-големият приоритет, който имам на този етап от моята кариера", каза шампионът Новак.

Джокович бе запитан кого ще подкрепя на тазвечершния финал на Европейското първенство по футбол и отговори дипломатично: "Поставяте ме в конфузна ситуация. Само ще кажа, че ще се наслаждавам на играта".