Дългогодишната френска тенисистка Марион Бартоли направи интересно предложение за финансова подкрепа на ниско ранкираните играчи.

Шампионката на "Уимбълдън" от 2013-а смята, че мачове на двойки може да има само в Големия шлем и на олимпийските игри, а парите от наградните им фондове да се разпределят сред състезателите на сингъл сред по-ниските категории като "Чалънджър".

"Знам, че ще си създам много недоброжелатели с това, което ще кажа. Не разбирам защо се провеждат турнири на двойки през цялата година. Разбирам да ги има в "Големия шлем" и олимпийските игри, защото двойките са част от историята на тениса.

Виждала съм как играчите на двойки имат по шестима души в екипа си. Когато аз бях състезателка на сингъл, ние не можехме да си позволим такъв голям антураж, който постоянно да пътува с нас. А те могат да плащат за шестима, при положение че просто играят на двойки!

Защо не се вземат част от тези пари и не се разпределят сред квалификантите на сингъл или пък сред играчите в "Чалънджър"-ите? Не разбирам защо не се прави, защото като играеш на двойки не полагаш същите усилия като играч на сингъл. Не се тренира толкова. А те всяка седмица печелят пари.

Не казвам да премахнем двойките изцяло, но парите от наградните им фондове трябва да се разпределят сред квалификантите на сингъл и други нуждаещи се. Това би било решението", смята Бартоли.

Темата с финансирането на играчите извън топ 100 стана актуална заради кризата с Covid19, която остави без приходи голяма част от тенисистите.