Доста сълзи и емоционални мигове белязаха един от най-драматичните и интересни финали при жените в последните години.

В него Ига Швьонтек сломи Каролина Мухова след три сета, продължили 3 часа и 39 минути, а след това не успя да удържи сълзите си.

Титлата от Париж бе трета за полякинята, която при награждаването си заяви, че това е нейният любим турнир, а Париж е нейното място.

"Благодаря. Искам първо да поздравя Каролина. Знаех, че мачът ще е труден, наистина се надявам да имаш още доста такива финали и шансове за титла от Шлема.

Спортът е индивидуален, но аз нямаше да съм тук без моя екип. Искам да им се извиня за случилото се днес, а и в последните седмици. Понякога съм ужасна, наясно съм, но те ме търпят и заедно постигнахме това.

Толкова много поляци има тук. Наистина усещам любовта на всички", каза Швьонтек, при което продължи да говори на майчиния си език.

След това полякинята превключи отново на английски и добави:

"Обичам това място, наистина е любимият ми турнир. Не само заради трите титли, но това е моят турнир".

Снимка: Getty images

Под аплодисментите на публиката, Каролина Мухова не успя да сдържи своите сълзи и трябваше да почака няколко минути, преди да вземе думата.

"Благодаря на всички. Това е много емоционален момент. Изобщо, тези две седмици бяха емоционални и незабравими.

Толкова близо, но в същото време толкова далеч, когато играеш срещу най-добрата. Поздравявам Ига, защото тя напълно заслужава това".

Мухова изказа обичайните благодарности на своя екип и близки, но емоционалната чехкиня просто се затрудняваше да говори и не успяваше да сдържи своите сълзи.

За нея това бе втори финал в Шлема, като и в двата тя загуби от водачките в ранглистата.

Снимка: Getty images