Рафаел Надал отпадна от Мастърс турнира в Рим след загуба от Денис Шаповалов - 6:1, 5:7, 2:6 в мач, продължил и след полунощ наше време в четвъртък.

Испанският Крал на клея имаше големи проблеми с контузия и болката не му позволи да бъде дори близо до най-доброто си състояние в битката, която не стихна за 2 часа и 39 минути. Канадецът Шаповалов спечели едва за втори път срещу аса, като се пребори за своето в мача. Наградата му ще е четвъртфинал срещу десетия в ранглистата Каспер Рууд в петък.

ВИЖТЕ КАРТИНА ОТ МАЧА И БОГАТО ВИДЕО СЪДЪРЖАНИЕ ОТ ТУРНИРА В РИМ>>>

Надал призна, че трудно тренира, а понякога и трудно се движи с хроничната си травма в ходилото.

"Има дни, в които е ужасно. Днес болката бе твърде голяма, но не мога да се откажа - каза Рафа. - Научил съм се да живея с това. Не мога да кажа отсега какво ще е положението за "Ролан Гарос", ще мисля по тази тема от следващите дни."

Въпросителните са много, а испанските медии тази сутрин пишат: "Аларма за Париж". Притесненията, че десеткратният шампион в Рим и 13-кратен крал на "Ролан Гарос" няма да играе на любимия турнир, а и за първи път от 2015-а може да остане без титла на клей изобщо, са най-малкото в случая.

Хроничната травма, която не може да бъде оперирана, а се третира само с дълги почивки, може да е причина дори за край на кариерата на суперзвездата. Рафа ще навърши 36 след по-малко от месец.

"По време на "Ролан Гарос" имам и доктор с мен в екипа - каза Надал в минутите след поражението от Шаповалов. - И, да, това естествено помага. Но всичко зависи от състоянието ми в конкретния ден. Понякога е дори час по час, не ден по ден, как се променят нещата. Днес например усещах, че играя добре... След което, някъде от средата на втория сет, просто трудно се движех. А така не можеш да играеш тенис."

За мястото си на четвъртфинала срещу Шаповало, Каспер Рууд надделя над Дженсън Бруксби с 6:3, 6:4 в далеч не толкова драматичен мач.

Програмата на четвъртфиналите в петък:

12:00 часа: Кристиан Гарин - Александър Зверев

около 14:00 часа: Яник Синер - Стефанос Циципас

следван от Денис Шаповалов - Каспер Рууд

не преди 21:30 часа: Новак Джокович - Феликс Оже-Алиасим.