С приближаването на януари месец се увеличава и нетърпението към следващия турнир от Големия шлем, първи за новия сезон в света на тениса.

В последните години обаче Australian Open е синоним и на много въпросителни, най-вече за евентуалното участие на деветкратния шампион Новак Джокович, който през тази година беше депортиран при скандални обстоятелства заради липса на ваксинация.

Сега Ноле е в процес на изчакване на решението на австралийските власти, като ще се надява то да не идва отново в последния момент. През тазгодишния януари той уж имаше медицинско изключение, което да му позволи да играе, но под натиска на правителството на щата Виктория бе задържан на границата.

Онзи случай бързо се превърна в един от най-големите международни скандали в спорта, а сега и двете страни имат интерес това да не се повтаря.

Изглежда, че през 2023-а има много по-големи шансове Джокович да преследва десетата си титла в Австралия, а такива надежди даде шефът на турнира Крейг Тайли, макар отново решението да не зависи само от него. Тайли бе предпазлив и отказа да спомене името на Джокович.

"Изглежда, че отново най-добрите играчи в света ще играят тук. И визирам всички от тях. Намираме се в по-здравословна ситуация, която е много по-различна от тази преди няколко месеца. Сега хората се движат свободно по света и почти няма противоепидемични мерки. Това ме кара да си мисля, че ще можем отново да привлечем най-добрите играчи на планетата да дойдат да играят", каза Тайли, който е нескрит фен на сръбския майстор.

Основният човек, от който обаче зависи решението, е новият министър по имиграционните въпроси Андрю Джилс.

В момента Австралия няма ограничения за влизане на хора в страната, но трябва да се припомни, че Ноле има наказание да не го прави в следващите три години. Евентуално решение на правителството за отмяна на тази мярка ще е сериозен обратен завой.

Тайли разкри, че Роджър Федерер със сигурност няма да присъства в Австралия, но и че ще се направят инициативи на турнира, които да покажат признателността към шесткратния шампион.