Въпросителните около това ще играе ли Новак Джокович на Откритото първенство на Австралия не стихват, а директорът на турнира Крейг Тайли е принуден едва ли не през ден да говори по темата в страната.

Първата за годината голяма тенис надпревара е от 17 януари в Мелбърн, като правилата на австралийските здравни власти принудиха организаторите да обявят, че само ваксинирани тенисисти ще могат да влязат в страната и да играят.

Световният №1 Джокович очевидно не е в тази категория, въпреки че така и не е обявил статута си на ваксинация. Сърбинът нееднократно обяви, че никой не бива да го принуждава да се подлага на имунизация.

Тайли говори отново по темата и призна: Все още не е ясно дали Новак ще пътува и ще играе на турнира, който е печелил рекордните девет пъти.

"Едно е ясно - тук ще дойдат само ваксинирани играчи или такива, които имат "право на медицинско изключение", за да не се ваксинират. Те са много малък процент, но ще има и такива.

Не мога да кажа кои са, все още. Дори и аз не го знам, защото има още време, преди състезатели, треньори и съдии да започнат да пристигат. От 28 декември първите ще влязат в страната за ATP Cup, която стартира на 1 януари.

Общо около 3000 души ще дойдат заради тениса през януари в Австралия, като сред тях има и шефове на спорта, административни лица, допинг специалисти и други - както е за всеки турнир от Големия шлем.

Пак уточнявам - не ние ще правим изключения за играчи, които не са ваксинирани, а здравните власти. Тези тенисисти трябва да представят обосновано медицинско свидетелство за изключение от имунизацията."

Джокович е в списъка за ATP Cup в състава на Сърбия и на 28 декември трябва да кацне в Австралия, ако ще играе там. Съответно - явно на този ден ще разберем и дали ще участва на Australian Open.

Тайли също така обяви, че вярва - Рафаел Надал ще успее да е на линия за турнира. Испанската звезда даде позитивен тест за ковид след демо турнир в Абу Даби миналата седмица, но се очаква да е готов за надпреварата от Шлема.

Той е ваксиниран и разкри това още преди месеци.