Шефът на румънския тенис Йон Циряк не пропусна да стартира новата година с класическо за него скандално изявление. Милиардерът, който е и директор, и собственик на Мастърс турнира в Мадрид, изригна в нова атака срещу Серина Уилямс.

Преди две години някогашният професионален тенисист (стигна до №8 в ранглистата) също нападна американската звезда, обвинявайки я, че се излага като играе на тази възраст и с видимо наднормено тегло. Тогава скандалът бе голям, а Серина бе жестоко обидена - думите на румънеца дойдоха месеци след завръщането на корта, след раждането на нейната дъщеря.

"Всеки има право на мнение, но това е презрителен, неуважителен и сексистки коментар", каза тя тогава.

Сега Циряк говори в предаването "Мрежата на идолите" по румънския канал TVR. 81-годишният бизнесмен не отказа въпроса на репортерката по темата със Серина, а сякаш изпита задоволство отново да "захапе":

"Ако има някакво достойнство и самоусещане, тя щеше да се е отказала вече - каза шефът на румънската федерация. - На тази възраст, а и с тези килограми наднормено тегло, тя не може да играе като преди. Не се движи като преди и остана само споменът, че беше наистина феноменална състезателка.

От всяка гледна точка, досега трябваше да се е отказала от професионалния тенис!"

Уилямс е на 39 години и има 23 титли от Големия шлем, изоставайки с една от Маргарет Корт. Именно изравняването на този рекорд, а вероятно и самостоятелното му покоряване, е основната причина американката да не се отказва.

"На кой му пука какво мисли този", реагира на думите на Циряк сега в социалните мрежи съпругът на Серина - Алексис Оганян.

Циряк по традиция не се придвидва в редовете на общоприетото, толерантното и политически коректно говорене от години - иначе казано, често е във вихъра на скандала. Той натрупа огромно състояние след тениса, като Forbes го пресмята на около 1,2 милиарда долара. Управлява и притежава турнира в Мадрид на клей, който превърна в такъв от Мастърс категория, а движи нещата и в румънския тенис.

Серина е двукратна шампионка в Мадрид, но не е играла на турнира от 2016-а, като в първите две години причината бе нейното оттегляне заради бременност. След това пропусна надпреварата заради личния си конфликт с Циряк, появил се през 2018-а.