В началото на 2020 година отборният турнир ATP Cup донесе големи емоции на българските тенис фенове с участието на нашия отбор.

Григор Димитров поведе младите ни тенисисти на приключение, в което те имаха възможността да се докоснат до най-големите в играта и да защитават цветовете на родината.

Отпаднахме злощастно в груповата фаза, но остава споменът как победихме отбора на Великобритания - успех, който беше меко казано емоционален.

ATP обяви, че турнирът ще се проведе и през 2021 година, като това ще се случи между 31 януари и 6 февруари. За наше нещастие обаче регламентът е променен и ще участват 12 отбора вместо 24 както беше в дебютното издание.

Тогава влязохме под №19 благодарение на ранкинга на първата ни ракета Григор Димитров, както и този на Димитър Кузманов и Александър Лазаров, които бяха другите най-високо ранкирани български играчи.

Справка в сегашната точкова класация на нациите показва, че към момента се движим дори на по-добро място - №15. България има актив от 2,260 точки. Григор е №19 в света, Кузманов е №295, а Лазаров №545.

Чисто математически тази позиция няма да ни даде право да участваме в надпреварата, но винаги я има вероятността три отбора пред нас да откажат участие. За един от тях е сигурно. Роджър Федерер няма да участва, по подобие на миналата година и така Швейцария (№5) в класирането, отново е извън сметките.

Другите два отбора, които също са под сериозен въпрос, са Япония (№10) и Южна Африка (№13, евентуална първа резерва). Причината за това са здравословните проблеми на техните първи ракети или иначе казано най-големи точконосители. Става дума за Кей Нишикори и Кевин Андерсън, които имаха освен с пандемията се бориха и за връщане на най-доброто си физическо състояние.

Тези два отбора са посочени със звездичка в класирането, тъй като първите им ракети има голяма вероятност да откажат участие заради настоящите си контузии.

В момента в топ 12 освен горепосочените три отбора са още Сърбия, Испания, Австрия, Русия, Гърция, Германия, Аржентина, Италия, Франция и Канада. Под №14 е отборът на Белгия, който е непсредствено преди нашия.

Натоварената тенис програма в началото на следващата година и продължаващите съмнения около пандемията може да доведат до отказване и на други нации. Засега българският тим не е дал индикации, че не иска да участва, а и логично би било да се включи при появила се възможност. Емоциите, които изживяха младите ни тенисисти в Австралия в началото на 2020-а, ще е хубаво да се повторят. Но това зависи и от индивидуалното решение на капитана на отбора Григор Димитров.