Скандалът около Андрей Рубльов очаквано предизвика вълна от коментари в тенис средите. Звездата бе дисквалифициран на полуфиналите в Дубай, след като напсува на руски един от лайнсмените в мача си с Александър Бублик.

Точните думи на Рубльов бяха "Ти си ши*ан идиот", но за нещастие на играча един от колегите на рефера знаеше руски и го докладва, а организаторите му наложиха най-тежката санкция.

ВИДЕО ОТ СКАНДАЛА ВИЖТЕ ТУК>>>

Дисквалификацията му излиза доста скъпо, защото в такава ситуация той не получава никакви точки или спечелен награден фонд от този турнир, а беше заработил 157 755 долара и 180 т. Рубльов ще изпадне от топ 5 на класацията на ATP.

Веднага след скандала доста тенисисти защитиха руснака и призоваха за въвеждане на системата VAR - като във футбола. Искането е да се гледат повторения на подобни ситуации още на корта, за да не се стига до подобни санкции само на база твърдения от едната страна.

"Много е несправедливо, че го дисквалифицираха, без първо да се убедят, че това, което лайнсменът твърди, е истина. Това правило трябва да бъде променено. Имаме нужда от VAR в тениса", обяви Алехандро Давидович-Фокина.

В подобен тон бе и изказването на самия Бублик, който не бе съгласен с дисквалификацията на опонента си в полуфиналния двубой. Още на корта Бублик призова оргазанизаторите да отменят решението си и двубоят да се доиграе, но безуспешно.

"Играем с много страст, живеем за тениса и е нормално да си изпускаме нервите, ако има спорни отсъждания. Вижда се, че когато в някои турнири няма лайнсмени, а електронна система, играчите не протестират и няма подобни изблици. Няма как да се махнат играчите от тениса. Затова много по-лесно е да се махнат съдиите и така всичко ще е наред", заяви Бублик.

Getty Images

Глас в защита на Рубльов надигна и сънародничката му Дария Касаткина. Тя допусна, че дисквалификацията има общо и с националността на тенисиста.

"Нелепо е това, което се случи. Виждали сме как други тенисисти правят далеч по-скандални неща на корта и единствено биват предупреждавани. Ако Андрей не беше руснак, щеше ли да бъде дисквалифициран?", попита Касаткина.

На обратния полюс обаче е мнението на феновете. С вълна от коментари в социалните мрежи те приветстваха санкцията и заявиха, че е крайно време играчи като Рубльов да поработят върху контрола на гнева, защото подобни техни изблици са често срещани в мачовете им.