Двадесеткратният шампион в турнирите от Големия шлем в тениса Роджър Федерер получи поредното признание за невероятната си кариера. Швейцарецът бе обявен за най-добър спортист на родната си страна за последните 70 години, при това с убедителна преднина пред останалите. 

39-годишният ветеран получи 49.1% от гласовете, докато втори със скромните 12.2% остана Дарио Колоня (четирикратен олимпийски шампион в ски бягането), а трети с 12% - Пирмин Цурбриген (четирикратен световен шампоион в ски алпийски дисциплини). 

При дамите за №1 бе избрана скиорката Френи Шнайдер, която е най-успешната швейцарска олимпийка в историята с общо пет медала - три от които златни.

Федерер изнесе реч, след като получи наградата си, като определи възстановянето си след две операции на коляното като “състезание с времето”, защото рехабилитацията отнема по-дълго от планираното. Ветеранът все пак се надява, че ще бъде готов за Australian Open в началото на следващата година.

“В момента се състезавам с времето. Ако имах малко повече време, със сигурност щеше да е от полза. Надявах се да бъда готов на 100% процента още през октомври, но дори сега не съм. Определено щях да се радвам на по-голям прогрес, но въпреки всичко съм щастлив със сегашната си ситуация. Следващите няколко месеца ще бъдат изключително важни за мен”, каза Федерер, който за първи път в кариерата си има по-сериозен здрвословен проблем.

Швейцарецът се надява да участва и на Олимпиадата в Токио следващата година.