По предложение на огромна част от жителите, Швейцария възнамерява да премести националния си празник в чест на най-известния си син.

Става въпрос за единствения и неповторим Роджър Федерер, който в продължение на 20 години е посланик №1 на страната из целия свят.

Определян от мнозина като най-великия тенисист в историята, Маестрото продължава активната си кариера, макар през тази година да навършва 40. Измъчван от травми, той все още прави опити да се върне на топ ниво, за да завоюва поне още един значин турнир преди да се оттегли.

Именно заради идващия 40-годишен рожден ден на Маестрото, Швейцария е на път да стори нещо радикално и невиждано, да отложи националния си празник.

1 август е датата, на която през 1291 е основана Швейцарската конфедерация, а от 1891-а денят е национален празник на страната.

130-ото честване на празника обаче ще бъде отложено със седмица, защото 8 август 1981-a се ражда най-популярният жител на страната.

След мащабна инициатива в социалните мрежи, събрала стотици хиляди последователи, местното правителство реши, че празненствата по случай 730 години Швейцария трябва да съвпаднат с тези по случай 40 години Роджър Федерер.

Ситуацията, която показва каква огромна звезда, отдавна прескочила пределите на тениса и спорта е Маестрото.

“Бях въодушевен от идеята, но съм щастлив, че няма да се стигне от нещо такова”, коментира първоаприлската шега самият Федерер.