Комплексът "Кен Розуол" Сидни се превърна в малък Белград за няколко часа, а Сърбия мина през Канада с 3:0 в турнира ATP Cup, за да си осигури място на полуфинала.

Трибуните бяха оцветени почти изцяло със знамената на феновете в синьо, бяло и червено, а тениските с лика на Новак Джокович гледаха отвсякъде.

В тази обстановка на канадците, макар и в талантлив състав на корта, бе трудно.

Особено, след като надеждата Феликс Ожие-Алиасим загуби на старта на сблъсъка с 4:6, 2:6 от Душан Лайович, оставяйки трудната задача на Денис Шаповалов да спира Джокович.

Трябва да се признае, че Денис опита - той поведе в сетовете с 6:4, като на моменти надиграваше и дори леко изнервяше световния №2. Мачът бе драматичен, прекъсван три пъти от инциденти извън играта.

Първо телефон звънна в публиката и Ноле гневно нападна съдията, че не е чул - случи се точно, докато сърбинът сервираше и той прати топката в мрежата. Искаше преиграване на началния удар и бе прав...

После жена припадна на първите редове в жегата и най-вече - задуха под затворения покрив на комплекса. Ноле даде бутилка вода и оказа първа помощ, помагайки на хората, които я изведоха.

Накрая и Шаповалов влезе в пререкания с някакви луди сърби от редовете зад него, които опитваха да го изнервят преди решително подаване на негов сервис.

Ноле обърна - 6:1 и 7:6 в голяма драма, за да затвърди успеха. Той още не е загубил мач на турнира. Двойката Виктор Троицки и Никола Чачич победиха Питър Полански и Адил Шамасдин, за да оформят 3:0 за Сърбия.

"Тук си играем като у дома - призна Джокович в интервюто на корта след мача. - И в Бризбън в групата имахме голяма подкрепа, но това днес бе просто феноменално. Благодарим ви, че се борите заедно с нас за победата!"

На полуфинала Ноле и компания се изправят срещу Русия, а Австралия чака своя съперник измежду Испания и Белгия, които играят в петък преди обяд българско време.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos