Проблемната ситуация около въздуха в Мелбърн и това как той се отразява на играчите за предстоящото Открито първенство на Австралия не е разрешена.

Стойностите в сряда сутринта местно време (късна вечер и след полунощ у нас) отново бяха твърде високи на "опасно замърсяване", а в традиционния бюлетин на турнира Australian open от рано се появи съобщение, че програмата се измества за след 13 часа (4 ч у нас).

Тренировъчните часове също бяха разместени, като никой играч не бе допуснат да тренира преди обяд, когато се смята, че голяма част от смога над Мелбърн вече се е вдигнал достатъчно нависоко, за да няма заплаха за здравето на тенисистите.

В следващите дни до неделя, проблемът ще е сериозен.

Очаква се най-голямата концентрация на "нездравословен въздух" да настъпи около петък, според прогнозите. А програмата е гъста заради квалификациите на Откритото първенство - стотици мачове тази седмица.

В четвъртък на корта трябва да излезе Виктория Томова, която среща Моника Никулеску в мач от втория кръг на пресявките. Не е изключено двубоят да иде чак за петък, ако настъпят нови промени и размествания.

Няма опасност обаче за основната схема от мачове след понеделник, 20 януари. Те ще се изиграват така или иначе след 13 ч местно време, ако ситуацията не се промени, без това да повлияе с големи изменения и отлагания.

Организаторите са спокойни за тази част от турнира, но до неделя влошаване на условията може да затрудни много квалификациите, защото стартовите часове бяха определени като 10-11 ч преди обяд.