Съдбата на турнира "Уимбълдън 2020" върви от неясна към драматична, след като днес серия срещи на организатори, спонсори и хора от британското правителство, пресяват вариантите.

Надпреварата от Големия шлем трябваше да започне на 29 юни, но ще е чудо това да остане в сила. Всички събития във Великобритания, които събират хора, са отменени вече и за месец май. Вероятно същото ще се случи и за юни в следващите дни.

А организаторите вече твърдо обявиха, че "Уимбълдън" без публика няма да има.

Прблемът е, че трудно може да има и отлагане във времето. Не просто трудно, а направо - на ръба на невъзможното!

Турнирите в Шлема вървят хронологично и така този в Лондон трябва да е след този в Париж - "Ролан Гарос". Той вече бе насрочен за септември, което означава, че класиката на тревата в Англия трябва да стартира най-рано през октомври.

Това е абсурдно, тъй като - ако изобщо ситуацията с пандемията позволи - това ще съвпадне с най-дъждовния период над страната. А над 90 процента от мачовете се играят на кортове без покрив. Така турнирът може да продължи и 30-40 дни, което е неприемливо.

Температурите може и да позволят игра, но дъждът - едва ли. Както и по-късият ден, който ще позволи съвсем кратки сеанси от мачове.

"През лятото можеш да играеш до 21, дори до 22 ч вечерта - каза Джейми Мъри, един от асовете на Великобритания на двойки. - През есента това няма как да се случи. Вариантите са до август, най-късно - септември.

Но прибързаното решение на "Ролан Гарос" не просто да отложи турнира, а да назове дати, поставя ръководителите на "Уимбълдън" пред невъзможна мисия."

Лондонската надпревара, считана за каймак на тениса, не е била отменяна от 1945 г., която е последната година от Втората световна война.