Австралийският тенисист Бърнард Томич ще съди организаторите на "Уимбълдън", които го глобиха и отнеха наградния му фонд за участие на тазгодишния турнир.

Скандалният австралиец не се вложи максимално в мача си с Жо-Вилфред Цонга, в който загуби едва след 58 минути игра.

Томич е категоричен, че не става дума за парите, а за принципи, които го карат да осъди организаторите. Той бе глобен с 45 хиляди битански лири.

Преобладаващото мнение сред колегите му бе, че наказанието е твърде жестоко и че той все пак е проявил някакви усилия в мача.

Самият Томич дава своето обяснение за представянето си: "Летях от Турция, където играх на температура от 40 градуса и отпаднах на четвъртфинал. Това ме изтощи и през уикенда не се чувствах добре. След това отпаднах от един от най-добрите тенисисти на трева, но не с 6:0, 6:0, 6:0".

Австралиецът стана жертва на своята репутация и скандалното си поведение през годините. Той на няколко пъти не се влага максимално на корта и често припомня, че не харесва тениса и играе само за пари.

"Не е честно да получа една от най-големите глоби в историята на Шлема, а дори да не получа едно предупреждение по време на мача", оплаква се Томич.

Той е категоричен, че ако си върне парите, ще ги даде за благотворителност в родината си.