Фелисиано Лопес е турнирен директор на надпреварата в Мадрид, но едновременно с това все още е действащ играч.

На 38 години испанецът е рекордьор със 72 поредни участия в турнирите от Големия шлем, безкрайно уважаван в тура и често говорещ от името на тенисистите, които приемат гласа му за достатъчно важен, за да ги представлява.

"Като играч и турнирен директор, аз разглеждам от няколко страни случващото се - каза Лопес пред английския "Гардиън". - Тази ситуация ще удари всички, и то тежко. Няма да има незасегнати. Но играчите трябва да разберем, че възможно най-скоро трябва да подновим сезона.

Съвсем възможно е в противен случай ATP да не успее да оцелее и да потъне. Същото се отнася и за женския тур - WTA, даже в още по-голяма степен."

Лопес е убеден, че до 2-3 седмици повечето летища по света ще са отворени, възможностите за пътуване ще бъдат облекчени и тенисът ще тръгне към завръщане на нормалния си ритъм. Или поне - така се надява, защото иначе може да се стигне до непоправими последствия за спорта.

"Има различни сценарии - казва ветеранът. - Ако няма публика по трибуните, загубите ще са огромни за турнирите. Ако се допуснат 30-40 процента, ще успеем да балансираме някак нещата. Ако в Мадрид, например, дойдат 40 процента от зрителите, които като капацитет можем да имаме на турнира, поне няма да сме на загуба. А това не е малко при настоящата ситуация."

Фелисиано коментира и темата с предстоящия US Open, който все още не е отменен и се очаква да е в края на август или началото на септември. Рафа Надал и Новак Джокович обаче вече обявиха, че сериозно се съмняват да пътуват до Ню Йорк при строгите мерки, които се планират за турнира.

 

"Дали ще изисква някои компромиси и жертви да идем да играем? Да, разбира се! Но не са толкова големи, защото хората от щаба ти ще са в хотела, а не край корта - коментира Лопес. - Има по-важни неща в голямата картинка на нещата, а това е да оцелее турът като цяло.

Постоянно съм във връзка с доста от играчите, редовно говоря с Анди Мъри... Той няма търпение да играем отново. Аз също.

Надявам се, след като вече е ясно, че Роджър Федерер няма да е на корта до края на годината, Рафа и Ноле да са на линия за Ню Йорк. Убеден съм, че те разбират колко е важно това."