След три тежки години, белязани от контузии, сълзи и тотален срив в светвоната ранглсита, австрийската тенис звезда Доминик Тийм отново ще играе АТР финал.

И това ще се случи на домашна сцена, защото бившият №3 в света достигна мача за титла в Кицбюел, което е първият му финал от 2020-а насам.

Онзи сезон преди три години бе най-силният за Тийм, който игра на финал в Австралия, спечели US Open, игра за титлата и на АТР финалите, преди да започнат мъките, продиктувани от травми.

Самият той признаваше в този период, че е много трудно да доближи най-доброто си ниво, но с уникална воля и характер, австриецът отново в в голямата игра.

Това се случи след битка срещу сърбина Ласло Джере, продължила 3 часа и 30 минути, което си е впечатляваща продължителност за мача във формат два от три сета.

В него Тийм спечели с 6:7, 7:5, 7:6, като ВИДЕО може да видите тук >>>

За 36 гейма двамата осъществиха общо само един пробив, като той дойде в 12-ия гейм на втория сет, който Тийм спечели със 7:5.

Преди това Ласло Джере открадна първата част след 7:3 в тайбрека, а истинската драма настъпи в края на решителния трети сет.

Тогава при 6:5 в полза на Джере, сервис гейм имаше Доминик Тийм, който трябваше да спасява три мачбола, но успя да го направи и да вкара мача в тайбрек.

В него Ласло Джере стигна до още два мачбола. Един при 6:5 и един при 7:5, но и те не бяха реализирани, за да се стигне до драматичното 10:8 в полза на Тийм и място на финала в Кицбюел.

За него това е общо трети финал на този турнир, който е печелил през 2019-а.

По-важното за Тийм обаче е, че три години след последния си значим финал, след дълги борби с травми, той отново ще има шанса да спечели титла, а от нея го дели единствено аржентинеца Себастиан Баес.