След 701 дни далеч от любимата си настилка, Роджър Федерер изигра мач на трева. Маестрото победи със 7:6, 7:5 беларуския квалификант Иля Ивашка в мач от първия кръг на турнира в Хале.

Именно той е актуалният шампион от надпреварата, която спечели преди две години, а заради пандемията издание през 2020-а нямаше.

Той не го направи по най-убедителния начин след двата тежки сета, които изигра, но все пак трябва да отчетем факта, че почти две години той не бе излизал в истински мач на трева.

За последно това се случи на финала на "Уимбълдън" през 2019-а, когато Маестрото загуби в истински петсетов трилър от Новак Джокович, в който последният решителен сет завърши с резултат 13:12 за сърбина.

Всички знаем какво се случи няколко месеца след онзи мач. Федерер взе участие на Аustralian Open 2020, след което реши да си вземе кратка почивка, а след това оперира коляното си.

Възстановяването го извади от игра за цялата 2020-а. През настоящия сезон той имаше само седем мача в три турнира, преди снощната си победа над Ивашка. Всички добре знаем каква е целта пред Маестрото. Тя е започващия в края на месеца "Уимбълдън", където той иска да е в оптимална физическа форма.

Швейцарецът не успя да я покаже срещу Ивашка, но вероятно целта е няколко мача без напрежение в Хале да го доближат до това търсено състояние, най-вече от физическа гледна точка.