Световният №4 Стефанос Циципас изстрада мястото си на четвъртфиналите след изтощителна петсетова битка в четвъртия кръг.

Гръцката звезда победи с 4:6, 6:4, 4:6, 6:3, 6:4 американеца Тейлър Фриц в мач, продължил 3 часа и 23 минути.

Със сигурност Циципас очакваше да преодолее по-леко тази фаза на турнира, но първата ракета на САЩ му даде страхотен отпор, а в дадени моменти гъркът изпусна нервите си сякаш бе на косъм да се срине.

Той крещеше по посока на своя баща и треньор, крещеше по съдията, след това крещеше и по публиката, макар по-голямата част от нея да бе съставена от гърци, крещеше и по себе си, когато просто не намираше рецептата да се справи.

Явно всички тези крясъци помогнаха на Циципас, който след края на третия сет, когато изоставаше с 1:2, успя да намери най-добрия си тенис, за да осъществи обрата.

Така макар и не по най-убедителния начин, Циципас върви по план и е на четвъртия си четвъртфинал в Австралия, а при предишните два случая той преодоля тази фаза, за да бъде част от полуфиналите.

Днес двамата играчи ни предложиха страхотен тенис, като във всеки един от петте сета само един пробив бе достатъчен за крайния му изход.

Двамата рядко бъркаха, а дори и малките неточности бяха наказвани. Фриц тръгна с 6:4 в първия сет, но Циципас му отговори със същия резултат във втория.

Най-нервните моменти от двубоя бяха в третия сет. В средата му всичко за Циципас се обърка, играта му се срина, а и той бе на ръба психически.

Изглеждаше сякаш световният №4 е готов просто да хвърли ракетата и да си тръгне, а Фриц се възползва и затоври този сет с 6:4.

И както психологическото и игрово предимство бе на страната на Фриц, от отсрещната страна на корта Циципас намери нещо в себе си.

Той заигра много сърцато, започва да гони всяка топка сякаш е последната в мача, а това преобърна всичко на корта, като в крайна сметка прати Циципас на четвъртфинал.

Там негов съперник ще е италианският суперталант Яник Синер.

Резултати от днешния ден:

Стефанос Циципас (Гърция) - Тейлър Фриц (САЩ) 4:6, 6:4, 4:6, 6:3, 6:4

Даниил Медведев (Русия) - Макс Креси (САЩ) 6:2, 7:6, 6:7, 7:5

Яник Синер (Италия) - Алекс де Минор (Австралия) 7:6, 6:3, 6:4

Феликс Оже-Алиасим (Канада) - Марин Чилич (Хърватия) 2:6, 7:6, 6:2, 7:6

Схема за четвъртфиналите:

Гаел Монфис - Матео Беретини

Денис Шаповалов - Рафаел Надал

Яник Синер - Стефанос Циципас

Феликс Оже-Алиасим - Даниил Медведев