Водачът в световната тенис ранглиста - Новак Джокович, вече е наясно с ролята, която ще изпълнява след края на кариерата си.

33-годишният сърбин със сигурност има още няколко години тенис пред себе си, а и едва ли ще се откаже, преди да е сторил всичко възможно, за да задмине Роджър Федерер и Рафаел Надал по титли от Големия шлем.

Ноле със сигурност ще остане свързан с тениса, но мисията му ще е в създаването на следващите големи шампиони от Балканите, призна сърбинът.

Той има тенис клуб в Белград, като амбицията му е да го превърне в огромна академия, която да обединява не само тенис талантите от родината му, а от целия регион.

Джокович е амбициран, да предава уменията и таланта си на тези младежи, помагайки им да достигнат елита на световния тенис. Сърбинът все пак не изключи и възможността да бъде треньор, но все пак ролята на ментор му се струва далеч по-подходяща.

"Очаквам с нетърпение следващата фаза от моя живот и кариера. Имам тенис клуб в Белград, който много скоро ще порасне в академия, имаме големи планове затова, то е логичната следващата стъпка.

Искам да предам знанията си, опита и енергията на бъдещите поколения, особено в Сърбия и на Балканите - имаме много таланти, но нямаме система и ред, трябва да се посветим на това.

Когато става дума за международни пътувания и "посланическа" роля - абсолютно. Бих пътувал по турнири без напрежение, така че да не трябва да мисля колко съм тренирал, колко съм подготвен. Ще бъде голямо удоволствие, не съм от онези, които са пренаситени от тенис и нямат търпение да напуснат корта, точно обратното, наслаждавам се, обичам тениса и искам да се пробвам в ролята на ментор, треньор. Ще видим какво ни носи бъдещето, но ще опитам да промотирам тениса както мога", сподели той.