Световният №1 в тениса Новак Джокович се забърка в политически скандал в последните дни на годината заради… бутилка ракия. Сръбският тенисист се снима с подарък, който е специално питие, върху което е изобразен Дража Михайлович - генерал от югославската армия и лидер на четническото движение, което му носи противоречива репутация.

Някои сърби го считат за герой от световните войни, но за сметка на това Михайлович, известен още като “Чича Дража”, не е особено долюбван в други републики от бивша Югославия като Босна и Херцеговина и Хърватия заради военни престъпления по време на Втората световна война.

В Хърватия настръхнаха срещу Ноле, като медиите отчитат, че не са очаквали от Джокович да подкрепя “военни престъпници и националисти”, докато в Босна пишат, че Джокера е “разрушил цялата си репутация с една снимка”. 

Това не е първи международен скандал със спортен привкус, който е свързан с генерал Михайлович. Преди години легендарният сръбски баскетболист Милан Гурович не бе допуснат на територията на Хърватия и Босна при гостуванията на Партизан във въпросните държави, защото на рамото си има татуировка именно на въпросния Михайлович.