Индиректна престрелка повдигна отново спора за равенството между половете в тениса.

Тази тема дълго време бе кауза на Серина Уилямс, която не спираше да повтаря, че дамите трябва да получават същия награден фонд като мъжете. Ръководителите на този спорт и спонсорите пък изтъкваха факта, че мъжкият тенис е се гледа повече, заради което има повече приходи и съответно по-голям награден фонд.

На една от пресконференциите си в Маями, Стефанос Циципас бе попитан за мнение по темата, а гръцката звезда небрежно подхвърли, че щом жените искат същите пари, нека започнат да играят във формат три от пет сета на турнирите от Шлема.

Често срещана опорна точка от много от противниците на това равенство, която е използвана през годините, особено като отговор на непрестанните призиви на Серина Уилямс.

Естествено, че изказването му предизвика вълна от негативизъм в женския тенис, а Наоми Осака, която сякаш постепенно поема юздите на активизма от Серина, побърза да отговори на гръцкия си колега.

Японката отвърна, че щом Циципас иска да удължава женските мачове, защото той не започне да играе по 9 сета.

"Този човек е много забавен, просто не знам какво да кажа. Щом удължава моите мачове, защо аз да не направя същото с неговите, нека той играе по 9 сета.

Не искам да бъда груба, но жените се трудят също толкова усърдно, колкото и мъжете. Не сме изникнали от нищото, просто искайки същите пари. Имаме страхотни млади звезди на световно ниво, хората ни гледат и пълнят кортовете, не виждам защо това би трябвало да е проблем", сподели Осака.

Снимка: AP/БТА