Обвиненията на Серина Уилямс за сексизъм към рефера Карлуш Рамос продължават да са главна тема в спорта и да разделят мнения.

Скандалното поведение на американската звезда по време на финала на US Open срещу Наоми Осака предизвика противоречиви реакции.

Но докато личните мнения са важни, то със статистиките е трудно да се спори като доказателство за теза.

Според Серина наказанията, наложени в мача от рефера Рамос са сексистки и "на един мъж му се разминава на корта в такива случаи".

Доклад, публикуван във вестник New York Times обаче категорично отговарят на такова твърдение. А той се базира на данни, доставени от организацията, която обслужва статистически тениса в сътрудничество с ATP и WTA.

В него пише, че за последните 20 години мъжете в тениса са наказани 1517 пъти с глоби за провинения по време на турнири от Големия шлем. Срещу 535 санкции за тенисистки в същия период на същите надпревари.

649 от глобите са за чупене на ракета (при мъжете), докато при дамите те са 99.

Друго провинение на Серина от финала - "използване на "неподходящ език и неспортсменско поведение", е наказано 344 пъти при мъжете и 140 пъти при жените за годините от 1998-а до днес в турнири от Шлема.

Само в едно от трите нарушения, за които бе санкционирана Уилямс - "непозволено получаване на треньорски указания по време на мач", женските наказания са повече (152 срещу 82).

Докладът ясно показва - няма сексизъм при наказания и глоби за тенисистите. За мъжете те са почти три пъти повече, отколкото при жените.