Стефанос Циципас бързо се утвърди в елита на световния тенис, като още на 21 успя да грабне трофея от финалите на АТР в Лондон през 2019-а.

Година по-късно той отново е в британската столица, като тази вечер ще се бори за място на елиминациите срещу Рафаел Надал. Циципас, който е №6 в световната ранглиста, ясно заяви в интервю, че вече не иска да бъде третиран като изгравящ младеж, а като утвърден мъж в тениса.

Той е първата гръцка звезда в този спорт, като именно заради липсата на тенис традиции в южната ни съседка, Стефанос е имал доста трудности по пътя към елита.

"Връщайки се назад, съм изключително горд със себе си, че успях. Направих всичко по правилния начин, пробив към върха без да полудея.

Лесно можех да изгубя пътя, усещах напрежение върху себе си. Семейството ми рискува всичко. Баща ми се отказа от работата си, за да пътува с мен по турнирите из света. Моята леля в Русия бе основният ми спонсор, но наистина положението бе трудно.

Общо взето всичко бе заложено на мен. Всеки приход в семейството отиваше за кариерата ми, просто трябваше да успея.

Беше трудно, защото на почти всеки турнир бях единствен младеж от Гърция. Гледаха ме с пренебрежение, бях винаги сам. Чувах много коментира относно произхода и родината ми. Всъщност това ме караше да искам да постигна нещо, може би ме направи по-добър.

Животът на тенисиста е самотен. Рядко допускам хора до себе си, трябва да съм убеден, че този човек си заслужава. Постоянните пътувания всъщност не дават голям шанс за приятели.

Родителите ми винаги са с мен, понякога отнасям шеги, че сякаш съм малко дете, за което трябва да се грижат. Наистина понякога усещам, че имат прекалено голям контрол върху живота ми, което трябва да се промени.

Все пак не искам да бъда дете повече. Искам да се отнасят с мен като с мъж, утвърден в тениса. Смятам, че обиколките из света ме научиха на много, със сигурност съм по-зрял от доста мои връстници", сподели той.

Снимка: Getty images/Gulliver photos