Виктория Томова спечели титлата на тенис турнира в Съндърланд, Англия. Надпреварата е с награден фонд 25 000 долара.

Първата ни ракета, която беше и топ поставена преди състезанието, надделя над Ема Радукану (№366 в ранглистата) с 4:6, 6:4, 6:3.

25-годишната българка навакса изоставане от един сет, а после и пробив пасив в третата решаваща част. Томова затвори срещата след 1 час и 53 минути на корта.

В Съндърланд българката надделя последователно над Виктория Мунтен, Ева Шоу, Яна Фет и Саманта Мъри, като загуби сет само в първия си двубой.

През изминалата седмица Томова бе близо до още една титла, но загуби финала на ITF турнира с награден фонд 25 хиляди долара в Глазгоу. Там първата ни ракета при дамите отстъпи на Клара Таусон от Дания с 4:6, 0:6.

Но ако Шотландия не донесе пълен успех, в Англия това се случи.

В първия сет от финала в Съндърланд Томова вкара 69% от първите си сервиси в игра, но не бе достатъчно ефективна, печелейки едва 48% от точките в тези случаи срещу 73% за Радукану. Това се оказа от решаващо значение и помогна на британката да поведе с ранен пробив.

Българката вдигна нивото и веднага реализира рибрейк, но при 3:4 отново бе пробито нейното подаване. И пак - рибрейк, но и нов пробив на Радукану в изпълнения с обрати първи сет - 4:6.

В петия гейм на втората част българката осъществи пробив, който и даде преднина. Последва пак моментален отговор, за да дойде решаващ нов удар на подаването на съперничката при 5:4 и този сет вече бе за Виктория.

Радукану проби за 2:0 в третия сет, последваха три пробива на Томова за 6:3 и титла в Съндърланд.