Историята на Ернест Гулбис в тениса и край него и до преди тази седмица никак не бе безинтересна, но сега латвиецът пише нови култови страници в нея. Намиращият се на 265-а позиция в ранглистата ексцентрик преодоля и втория кръг, след като победи със 7:5, 6:3, 6:2 Аляз Бедене (№55) и чака сблъсък с Гаел Монфис.

Френският му съперник в третия кръг е десети в ранглистата, което пък е най-високото класиране в кариерата на Гулбис. Но е далечен спомен. През миналата година 31-годишният латвиец не мина първи кръг на нито един от четирите турнира в Шлема.

Сега пристигна в Мелбърн извън схемата, мина през трите кръга на квалификациите, след което шокира всички с победата си над Феликс Ожие-Алиасим в първия етап от основната част на турнира.

Към него преди този мач интересът бе почти нулев, но в едно от малкото си интервюта разкри, че е пристигнал в Австралия, едва ли не, като турист. "Да видя какво е положението с пожарите и да изиграя един мач след квалификациите, може би", казва тогава.

И добавя, че дори няма договор с фирма за екипировка, а е отишъл в местен мол и си е купил 4-5 тениски за по 20 долара. Сторили му се удобни, едноцветни... Взел си няколко черни и няколко бели.

И докато социалните мрежи, модни корифеи и експерти се надпреварват да обсъждат екипите на някои звезди, Гулбис си проби път до трети кръг и мач със световния №10, играейки в тениски за по 20 долара.

На тях няма ни емблема, ни надпис... Нищо.

Че е странен тип, Ернест, няма съмнение. Преди 6 години стигна полуфинал на "Ролан Гарос" и припечели едни 450 000 долара от наградния фонд. И, като мина и "Уимбълдън", изостави тениса за почти два месеца, като тръгна на екскурзия из Щатите.

След като се завърна в света на ATP за канадския Мастърс през август, обяви, че е изхарчил почти всичките пари по казината.

Пет години по-рано го арестуваха в Швеция, след като повика в стаята си проститутки. Вече бе професионален тенисист, случи се преди Стокхолм Оупън, в хотела на играчите. Оттърва се с глоба, паднаха основните обвинения. Но си стана скандал.

Талантът му никога не е бил под въпрос, дори го сравняваха с Марат Сафин, който стигна до №1 в света. Джон Макенроу го наричаше "инстинктивен тенисист, който може да бие всеки, когато има ден".

Ето, че и на 31 години, отдавна отписан от голямата игра, пак намери начин да се върне в заглавията. Ако отстрани и Монфис, ще е на ръба на топ 100. Вече скочи с 80 места и от понеделник със сигурност ще е 176-и в ранглистата... Ако не поднесе още някоя изненада в тези бели и черни тишърти, купени от мола.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos