Швейцарецът Хенри Лааксонен впечатли с играта си по време на турнира от сериите "Чалънджър" в Хамбург. Той стигна до финал, като по пътя дотам отстрани водача в основната схема Грегоар Барер, както и Робин Хаасе, който е добре позната фигура.

В спора за трофея Лааксонен се изправи срещу сънародника си Александър Ричард, който бе на ръка разстояние от това да спечели надпреварата по чисто спортен път. Ричард водеше със 7:5 и 6:5, като имаше мачбол при 40:30 в своя полза.

Точно тогава дойде и странното решение на Лааксонен да се откаже. Да, той бе използвал медицински таймаут, но състоянието му към настоящия момент изглеждаше напълно нормално.

Така на практика той подари титлата на Ричард, а фенове и специалисти съзряха потенциално черно тото в ситуацията. Защото се оказа, че в някои сайтове при преждевременно прекратен двубой даден залог се анулира, а не влиза в графа "изгубени".

30-годишният Лааксонен е бивш №84 в света - това е най-високото му класиране в ранглистата, а към момента е №171. Шампионът Ричард, който е на 28 години, се намира на 166-а позиция в подреждането.