Австралиецът Ринки Хиджиката спечели за първи път в кариерата си мач на US Open, но така и не успя да се зарадва подобаващо на успеха си. Участващият с "уайлд кард" тенисист се бори четири часа с руснака Павел Котов, за да го пречупи със 7:5, 5:7, 6:3 и 7:5, но почти веднага след края на здравата битка, радостта му бе помрачена от неприятна вест.

Поредният случай на стрелба в учебно заведение на територията на Щатите стана факт, като този път случката с трагичен край се е разиграла в Университета Северна Каролина - известен с това, че е алма матер на баскетболната легенда Майкъл Джордан. Но и мястото, където Хиджиката е учил бизнес в продължение на две години, а приятелката му продължава обучението си там.

Университетски служител е бил прострелян смъртоносно при въпросната случка.

"Излязох от корта и видях, че е имало стрелба в Университета, като това категорично остави всичко останало на заден план. Искам да кажа, че мислите и молитвите ми са насочени към всички там, защото това не е нещо, което искаме да виждаме. Има много по-големи и важни неща от моя тенис мач. За съжаление това е реалността в тази държава понякога, което определено не е нещо хубаво", коментира натъженият Ринки, който влезе в US Open като №111 в световната ранглиста.

Австралиецът добави, че е имало случаи, в които определено не се е чувствал напълно сигурен на американска земя и добави, че след като се е чул с приятелката си и близките си, сега трябва да се концентрира върху следващия си мач.

Във втория кръг го чака Мартон Фучович от Унгария.