На провеждащия се в момента турнир на най-добрите осем юноши в тениса в Милано тестово се приложи нововъведение.

Вместо децата, които гонят топките, да подават кърпите на играчите, състезателите сами трябва да си ги взимат от кутия в близост до корта.

Нововъведението предизвика различни реакции във всякакви посоки и може да доведе до революция в тениса.

Един от фаворитите за трофея в Милано - Стефанос Циципас, категорично не е съгласен да взима сам кърпата си. Не е доволен, че кутиите нямат етикети с името на играча и че трябва да мисли за допълнителни неща на корта.

Снимка: AP/БТА

"Винаги трябва да отивам да взема кърпата и да мисля за нея, докато играя. Объркан съм и често забравям.

Когато играеш на високо ниво, подавачите носят кърпите и е нетипично, когато това не е така. Практично е кърпите да са винаги на разположение, защото така има едно нещо по-малко, за което да мислиш. За да играеш добре, не трябва да мислиш дали сега ще си вземеш кърпата или по-късно.

Може просто да викаш подавачите и мисля, че е тяхна работа да носят кърпи и топки на играчите. Така правят нашата работа по-лесна", заяви гръцкият талант.

Андрей Рубльов е от хората, които приветстват новото правило, но призова то да е по-снизходително към играчите.

Снимка: AP/БТА

Проблемът на тенисистите е, че във времето, в което трябва да взимат кърпата си, влиза и таймерът, който отброява оставащите секунди за сервис - друго въведение от тази година.

20-годишният Франсис Тиафо също не може да свикне с мисълта за кърпите.

"Не мога да реша. Не ми харесва, защото всичко се случва бързо, а аз вървя бавно. Понякога не ми стига времето за кърпата. Получих няколко предупреждения. Мисля, че се нуждая децата да ми подават кърпите.

Едно е сигурно. ATP и WTA се обединяват около мнението, че децата не трябва вече да са ангажирани с носенето на потните кърпи при всяка точка.