Световната №1 Ашли Барти достигна своя първи финал на "Уимбълдън". Австралийката победи в два сета с 6:3, 7:6 Анджлеик Кербер от Германия, за да намери място в съботния мач за титлата.

Там тя очавка победителката от другия полуфинал между Каролина Плишкова (Чехия) и Арина Сабаленка (Беларус), като ще има шанс да грабне втора титла от Шлема след тази от "Ролан Гарос" през 2019-а.

Бившата №1 Кербер, която триумфира на "Уимбълдън" през 2018-а, имаше разочароващи две години и половина, като се надяваше да ги забрави с нов финал на "свещената трева".

Все пак и достигането до полуфиналите бе донякъде изненадващо, предвид ранните отпадания в последните 10 турнита от Шлема.

Кербер пропусна да осъществи пробив още в първия гейм, когато поведе с 40:15 при сервис на Барти. И германката си плати скъпо, защото в следващия гейм световната №1 стигна до брейкбол, който не пропусна. Австрлаийката поведе с 2:0, а след това затвърди пробива за 3:0.

Това бе достатъчно за Барти да спечели и първия сет. Анджелик Кербер трябва да съжлява, защото пропиля още два брейкбол, като вторият от тях бе в последния сет. Вместо да го осъществи при 3:5 и да се върне в мача, тя загуби сета с 3:6.

Втората част бе доста по-драматична, след като този път Кербер успя набързо да поведе с 3:0.

Барти пропусна няколко шанса да се върне в сета, а при 5:3 германката трябваше просто да спечели подаването си, за да вкара мача в трети сет.

Тогава обаче дойде неочакван срив в нейната игра. Ашли Барти поведе с 40:0 и реализира още първия си брейкбол, а вполседствие сета стигна и до тайбрек.

В него световната №1 бе безпощадна. Тя поведе с 6:0, като макар да имаше леко отпускане, все пак затвори тайбрек със 7:3, с което намери място на първия си финал на "Уимбълдън".