Ашли Барти, която в момента е №1 в световната ранглиста, няма да участва в тазгодишното издание на US Open. Австралийската тенисистка, която е последната шампионка на "Ролан Гарос", а в Ню Йорк спечели титлата на двойки през 2018 година, посочва COVID-19 като основна причина за решението си.

 "Взехме решението да не пътувам до Щатите за Western & Southern Open, както и за US Open тази година. Беше трудно, но все още има рискове заради COVID-19 и не бих се чувствала комфортно в тази ситуация. Ще взема решение за "Ролан Гарос" и останалите турнири в Европа в следващите седмици", гласи изявлението на Барти.

Откритото първенство на САЩ трябва да се проведе от 1 до 13 септември, докато това на Франция е планирано за периода от 27 септември до 11 октомври.

Барти е начело на ранглистата от 24 юни 2019 година насам. Последното ѝ участие в турнир от Шлема бе в родината ѝ Австралия в началото на годината, където достигна до полуфинал на Australian Open, но бе отстранена от бъдещета шампионка София Кенин.

Барти е поредната звезда от женския тенис, която няма намерения да играе на US Open, след като това вече сториха Симона Халеп и Елина Свитолина, докато Серина Уилямс има конкретни условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се включи в турнира на родна земя