Световната № 1 в тениса Ига Швьонтек днес навършва 21 години, но парти няма как да има. Полякинята продължи уверено към четвъртфиналите на "Ролан Гарос", след като спечели срещу Цинуен Джън след обрат с 6:7, 6:0, 6:2.

По този начин тя постигна 32-ра поредна победа. Мнозина се запитаха дали тя може да мине рекорда на легендарната Мартина Навратилова, която има 74 успеха в непрекъсната серия. Засега такъв сценарий изглежда далеч, а и Ига не говори по темата.

Самата Навратилова говори за актуалната №1 с ласкави думи.

"Тя тотално контролира положението на корта. Не оставя шанс на противничките си. Има хъс, не страда от травми и показва иновативен тенис. Това е рецепта за успех. Ще падат рекорди", каза чехкинята.

Швьонтек спести гръмките думи и беше далеч по-умерена в прогнозите си за рекордната серия.

"Сега мисля изцяло върху представянето си в турнира. Уверена съм, играя стабилно и мисля, че мога да направя едно страхотно представяне. Не е сега времето да се фокусирам върху чужди рекорди. Аз просто гледам себе си", каза тя.

Тенисистката си поиска - къде на шега, къде сериозно, ваканция от 1-2 дни от организаторите на "Ролан Гарос", за да отбележи рождения си ден.

"Много искам да отпразнувам рождения си ден, но се съмнявам, че ще получа този шанс. Бих се радвала ако организаторите ми дадат ден-два почивка, за да имам време за огранизация и провеждане на празненството. За жалост в живота съм видяла, че е почти невъзможно да се случи на подобен голям турнир. Все пак ще е признак на уважение, ако ми дадат тази възможност - усмихна се полякинята пред репортерите в Париж. - Но и така ще отбележа празника, защото ще гледам мача на Надал и Джокович. Харесвам играта на Надал.

Той играе тенис от друга вселена. Ще го подкрепя пред телевизора срещу Джокович. Скоро бях в академията му в Майорка. Видях всички трофеи, които е спечелил. Толкова много злато на едно място е наистина впечатляващо. Той е мой идол. Натъжавам се, когато си помисля, че един ден ще се пенсионира."