Надеждите на световната №1 в тениса и на австралийската публика за първи триумф при жените от 1978-а угаснаха.

Ашли Барти, която до този момент се представяше блестящо и нямаше загубен сет, изхвърча от Australian Open след поражение с 6:1, 3:6, 2:6 от чехкинята Каролина Мухова.

Наистина сериозна сензация, защото никой не очакваше, че световната №27 ще успее да спре Барти на четвъртфиналите., най-вече заради представянето на световната №1 до момента в турнира, където бе просто безупречна.

Очаквания за сензация нямаше и след първия сет, който австралийката спечели без никакво напрежение с 6:1, поддържайки нивото си от последните дни.

И вторият сет тръгна с пробив за Барти, но в един момент всички за нея се обърка. В четвъртия гейм Мухова върна пробива, а с още един брейки си осигури спечелването на сета.

Решителната трета част завърши с нови два пробива и на Мухова и 6:2, като Барти изтърва шест брейкбола, за които трябва сериозно да съжлява. Чакането на австралийските фенове за триумф пък ще продължи още поне една година.

На полуфиналите Каролина Мухова ще срещне Дженифър Брейди от САЩ, което означава, че ще имаме нова финалистка в Шлема.

Брейди се класира за полуфиналите след успех над своята сънародничка Джесика Пегула с 4:6, 6:2, 6:1.

Милиардерската дъщеря Пегула се превърна в една от големите сензации на турнира, като никой не очакваше тя да успее да си проправи път чак до четвъртфиналите.

Другият полуфианл от женската схема е между Серина Уилямс и Наоми Осака.