Ашли Барти вдигна титлата на турнира от WTA 1000 в Маями, с което защити трофея от 2019-а и запази убедително първата си позиция в световната ранглиста на женския тенис.

Австралийката спечели последната надпревара във Флорида, тъй като преди година там турнир нямаше - точно тогава пандемията превзе и САЩ, а това състезание не бе отложено, а направо отпадна от календара.

Барти победи на финала с 6:3, 4:0 и отказване Бианка Андрееску, която едва се придвижваше по корта във втория сет. Така и не стана ясно дали това е причинено от едно обръщане на глезена, което ясно се видя и бе болезнено за канадката, или от нейната травма в коляното, с която играе от три месеца.

Фактът е обаче, че Бианка най-сетне се отказа при 0:4 и абсолютна невъзможност да продължи, с което даде титлата на Барти.

"Тъжно е да приключим турнира по този начин и се чувствам ужасно за нея - каза световната №1. - За мен бе важно да се върна към победите и да си дам увереност, че отново съм във форма след дългата пауза."

Барти се върна в тура след 13 месеца почивка, която си даде заради пандемията. Тя отказа да пътува извън Австралия за турнири през 2020-а, осланяйки се на защитения си ранкинг, и остана начело на ранглистата.

Преднината и пред втората Наоми Осака остава около 1000 точки.

А травмите и отказванията в големи мачове в тениса взеха да стават ежедневие през 2021 г., което очевидно може да се обясни с карантинните периоди преди турнири, проблемите с тренировъчните режими и т.н. необичайни условия, в които спортистите играят, подготвят се и пътуват.