Първата ракета на Украйна при жените, Елина Свитолина, ще дари спечелените пари от наградни фондове на турнири от WTA на родината си, за да помогне на страната както от военна, така и от хуманитарна гледна точка. Тенисистката е една от много професионални спортисти, които продължават да се състезават, докато в родината им се води война след нахлуването на Русия на украинска територия миналата седмица.

“До последно не вярвахме, че тази война всъщност ще започне. Всичко се случи за една вечер. Всички са ужасени и с разбити сърца. Семейството ми е там. Много от приятелите ми също. Те се борят за живота си, някои от тях се бият и за страната ни. За това е нужен много кураж и е невероятно, че някои хора просот хванаха оръжията и отидоха да се бият за родината ни”, каза Свитолина, на която ѝ предстои да започне участиетио си на турнира в Монтерей.

Във втория кръг в мексиканския град тя евентуално може да се срещне с бългаката Виктория Томова.

“Най-болезнено е това, че се чувствам напълно безполезна, защото искам да помогна на сънародниците си. Искам да направя нещо за тях. Някои от приятелите ми нямат ток, вода, храна. Наистина им е трудно”, каза още Свитолина, добавяйки, че спечелените пари от наградните фондове на турнирите в Мексико и САЩ ще отидат за украинската армия и за хуманитарни нужди. 

Освен в Монтерей, тя ще играе в Индиън Уелс и Маями в Щатите.

“Така по някакъв начин мога да помогна на страната си. А това е правилното нещо в момента”, категорична бе бившата №3 в света.