Американската тенисистка Саша Викъри се изповяда за безбройните расистки обиди, които е чувала на турнири през годините.

В интервю пред "Скай спортс", състезателката, която няма нито една спечелена титла в WTA тура и е №73 в ранглистата в момента, призна, че си е изградила "имунитет и непукизъм" по отношение на гадните неща, които е чула и прочела за себе си.

"Играла съм няколко пъти в Южна Америка, там директно ме наричаха "маймуна" от трибуните. На метри от мен - заяви 25-годишната Викъри. - Чувала съм неща, които мнозина не биха понесли вероятно.

На практика всяка обидна дума на расова основа, която можете да си представите. В един момент спря да ми пука и не обръщах внимание, защото се случваше постоянно да ме наричат "маймуна".

Писаха и в профилите ми в социалните мрежи... Като коментари или съобщения - гадни, гадни неща. Но и това вече не ми правеше впечатление в един момент. Какъв избор имаш?

Това са неграмотни хора, необразовани. Живеем в общество, в което има доста такива. И това е реалността, не се оплаквам сякаш съм по-онеправдана от други.

Болезнено е, защото не знаеш какво си извършил, за да те обиждат. Много приятели ме питат - "как си успявала да издържиш на такива неща?"."

Викъри коментира и протестите, водени от движението Black Lives Matter, което е подкрепяно широко и от доста звезди в спорта. Тя е предпазлива по темата:

"Сигурно мнозина искат да се включат и да участват, защото в момента има масовост. Но не знам дали всички те са готови и достатъчно образовани за това.

Харесва ми, че от това движение не организират само протести по улиците, а отделно опитват и да казват, да показват и да обясняват, особено на младите си последователи, за какво се прави всичко. Не са само протестите."