Даниил Медведев не е човек, от когото да очакваме клишета и дипломатичност до скучност в интервютата.

Руснакът, който направи невероятна серия и победи в 12 поредни мача с играчи от топ 10, преди да бъде спрян на финала в Мелбърн от Новак Джокович, говори преди старта на сезона на клей в Монте Карло. Актуалният №2 в ранглистата на мъжкия тенис пропуска първия кръг, след което ще играе на Мастърса срещу победителя от мача на Филип Краинович и Николоз Басилашвили.

"Ако трябва да съм съвсем искрен, не харесвам нищо в сезона на клей - каза Медведев преди старта на надпреварата от сериите ATP 1000. - Наистина мисля, че тази част от годината е загуба на време за нас, тенисистите.

Какво да му харесвам на клея? Топката отскача накъдето поиска, винаги си мръсен след тренировка и мач...

Изобщо не ми доставя удоволствие да играя на тази настилка, но е част от работата."

Даниил не е минавал първия кръг на "Ролан Гарос" в кариерата си, а най-доброто му представяне на червено дойде през 2019-а точно в Монте Карло - полуфинал, и то след победа именно над Джокович.

"Трудно е през този период - продължи да бъде обратното на деликатен Медведев в медийната си изява преди надпреварата. - Осем, девет или десет месеца в годината играем тенис както знаем, а в другите два идва клей. И трябва да се промениш изцяло, но и да запазиш позитивните страни в играта си.

Тук най-важно е да оцелееш психически, защото някои от ударите биха били уинъри на друга настилка, но не и на червено. Добавяш повече спин, търсиш по-различни траектории на ударите, подготвяш се за изненади..."

Мастърс турнирът в Монте Карло вече върви и мачовете се предават по MAX Sport 1.