Световният №3 в тениса Доминик Тийм е твърдо против идеята да се изгражда фонд, в който да се събират пари за играчите извън топ 100.

По-бедните състезатели в тура са ощетени от спирането на играта заради пандемията от коронавирус. Отлагането на турнири ги лишава от средствата от награден фонд.

Тийм обаче смята, че няма причина, която да го накара да дарява пари на други играчи, каквато е идеята на Голямата тройка - Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

"Никой от нискоранкираните играчи не се бори за живота си в момента. Виждал съм много състезатели в ITF турнирите, които не се влагат на 100% в този спорт и дори се държат непрофесионално. Не разбирам защо трябва да им даваме пари.

Предпочитам да дам пари за хора в различни институции, които наистина се нуждаят от тях. Няма професия в този свят, която ти гарантира успех при финансова помощ на тези години от кариерата ти.

Никой от играчите на върха в тениса не са получили успехите си от нищото. Борили са се и са работили здраво да стигнат толкова далеч", сподели Тийм.

През тази седмица световният №43 Джон Милман също разкритикува идеята на Голямата тройка, но той заяви, че тези мерки идват твърде късно и само заради пандемията.

Целта на фонда е да се съберат 4 милиона долара, като всеки играч от топ 100 да дари пари. Събраната сума ще бъде разпределена между играчи извън топ 100, като ще им помогне да "оцелеят".