Елина Свитолина няма да играе на "Ролан Гарос" заради проблеми от психически характер.

Украинската №27 в света е бивша четвъртфинлаистка в Париж, а нейните резултати на клей даваха оптимизъм за още едно добро представяне.

"Няма да играя във Франция - обяви Елина. - Решението взех преди дни, защото не съм готова психически за такъв голям турнир. Последните месеци са много тежки за мен, болката от случващото се в родината ми е огромна.

Имам огромен проблем да преодоля това в главата си, затова искам време извън спорта.

Всеки ден научавам нови и нови неща за това какво става у дома. Тези дни имаше експлозии и в родната ми Одеса... Това е най-трудният период в живота ми. Не мога да тренирам и да играя.

Понякога ми се иска да изключа телефона си и да се изолирам напълно, но пък се страхувам да не пропусна важно обаджане."

Свитолина ще присъства на "Ролан Гарос", но като подкрепа от трибуните за съпруга си Гаел Монфис, който ще играе в мъжкия турнир.

Същевременно нейната позиция остава непроменена за това, че всички руски и беларуски тенисисти трябва да бъдат извадени от големите турнири. И докато на "Уимбълдън" това е факт, няма решение за отлъчването им на "Ролан Гарос".

Именно затова се появиха и първите предположения, че позицията на Елина да не играе в Париж, е протест срещу липсата на твърди действия от организаторите там.

Президентът на руската тенис федерация Шамил Тарпишев се изказа по темата и благодари на играчите, които заеха позиция в защита на руснаците в тура:

"Подкрепата на хора като Джокович и Надал е изключително важна за нас и аз им благодаря - големи играчи и хора, които виждат нещата достатъчно зряло. Спортът не е място за политика.

Колкото до думите на Свитолина... Защо да и обръщаме внимание? Коя е тя? Тя е никой в световния тенис. Има организации на професионалните играчи, има синдикат... Нека те кажат мнението си за санкцията на "Уимбълдън". Ако Свитолина е депресирана, да си почива. Нея никой не я спира да участва на турнири, нали?"