Украинската тенисистка Елина Свитолина отново говори за войната в родината си и полемиките, които тя създава с поведението си на корта.

Свитолина редовно политизира играта, тъй като не иска да поздравява съпернички от Русия и Беларус, което доведе до освирквания по време на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън".

Тя е на мнение, че спортът и политиката няма как да бъдат разделени, тъй като тенистите представляват своите страни.

"За мен е много тъжно и напрягащо, че хората не разбират решенията ми. Естествено, че няма да стискам ръцете на тези тенисистки, защото имат много приятели, които в момента се бият на фронта. Представете си те да ме гледат как поздравявам тези тенисистки на "Уимбълдън".

Хората трябва да разберат, че не може да разделиш спорта и политиката. Аз представлявам своята родина, те тяхната. Позицията ми трябва да е напълно ясна", категорична е Свитолина.

В края на миналата година украинката стана майка за първи път. Тя се върна изненадващо бързо на корта и впечатли в Големия шлем, като достигна четвъртфинал на "Ролан Гарос" и полуфинал на "Уимбълдън" след неизчерпаема подкрепа от публиката.

"Дори не мога да опиша мотивацията си на "Уимбълдън". Публиката ми помагаше в трудните моменти. Дори и да не играх добре, те ме караха да продължа. Така започнах да печеля трудни победи", добави световната №27.