Украинската тенис звезда Елина Свитолина все пак ще направи компромис и ще излезе на корта срещу рускинята Анастасия Потапова.

Двете трябва да се изправят една срещу друга тази вечер в мач от първия кръг на турнира, като победителката от този двубой ще играе срещу първата ни ракета Виктория Томова.

Вчера Елина Свитолина бе категорична, че няма да се появи на корта срещу тенисистка от Русия или Беларус в знак на простест срещу военните действия на тези две страни срещу Украйна.

Днес обаче Свитолина е променила мнението си, след като организаторите на турнира в Монтерей са приели няколко от нейните условия.

Те отказаха да изхвърлят руските тенисистки от надпреварата, но днес Анастасия Потапова ще излезе на корта като "неутрален атлет", а не представител на Русия.

Нито в изписването на резултата, нито в официалната статистика или в телевизионното излъчване, няма да фигурира руски флаг или каквато и да е било принадлежност с Русия.

Към момента АТР и WTA продължават да са едни от малкото спортни органи, които не са лишили руските атлети от право на участие в турнирите.

Подобно решение би предизвикало истиснко сътресение в тениса, особено в мъжкия, където руснак е актуалният №1, а още трима представители на страната са в челните 30 на ранглистата.

Очакванията са руските символи да бъдат премахнати от всеки тенис турнир, но не и да се стига до радикални действия като забрана на руснаци да се състезават.