Дългоочакваният момент дойде. Затворените в хотелите си в Мелбърн тенисисти от днес постепенно ще бъдат освобождавани от задължителната 14-дневна карантина, която трябваше да изкарат след пристигането си в Австралия, като първата група, която ще бъде “пусната на свобода” е от 960 играчи, треньори и официални лица. 

От местната власт обявиха, че няма нови случаи на COVID-19 сред пристигналите в страната за Australian Open, а активните такива продължават да бъдат пет.

И докато добрите новини за свободата и започването на нормални тренировки след двуседмична изолация зарадва част от тенисистите, то имаше и някои от тях, които не са доволни, защото се оказва, че карантината им трябва да бъде удължена.

Един от играчите, които трябва да изкарат допълнителен ден в изолация, е Тенис Сандгрен. Американецът първоначално похвали организацията от австралийска страна, но сега стана ясно, че трябва да остане в стаята си още един ден, с което ще стигне до точно 15 дни без да я напуска. 

“Научих, че няма да мога да изляза от стаята и съответно карантината си чак до утре. А след това още един ден няма да мога да тренирам. Така се събират 16 дни в стаята, след това три дни тренировки… и мач веднага след това. Истински тенис мач”, оплака се Сандгрен, който даде два положителни теста за коронавирус с осем седмици помежду им, като втората случка бе дни преди пътуването му за Австралия. 

Оксана Калашникова от Грузия също се оплака от случващото се, използвайки Twitter, където написа следното - “Когато австралийското правителство те застави да стоиш още ден в стаята, просто ето така”.

Всички, които са под карантина, са тетвани ежедневно и трябва да бъдат без каквито и да е симптоми, както и да дадат отрицателен тест на тринадесетия ден, за да бъдат пуснати вън от хотела.