Световният №5 в тениса Стефанос Циципас наскоро задмина легендата Роджър Федерер в ранглистата заради дългото отсъствие на големия швейцарец.

В момента Циципас се готви за дебюта си на тазгодишното издание на турнира в Акапулко, където е и нашият представител Григор Димитров. Стефанос ще се изправи срещу французина Беноа Пер в търсене на позитивен старт и първа титла през годината.

Едно не може да му се отрече - той винаги е откровен в своите интервюта и пресконференцията му преди първия му мач, който е в предстоящата нощ, не бе изключение.

Защо турнира в Акапулко е различен и играчите го обожават: Тук много ми харесва, защото ти дават да се движиш навън. Играх в зала в последните 16 дни на турнирите в Ротердам и Марсилия. Това вече е нещо освежаващо и ти носи повече енергия. Чувствам се по-добре на слънце и може най-после да направя тен, беше невъзможно в последните седмици (смее се). В момента се наслаждавам. Вчера направих тренировка, която подсказа, че условията тук са много различни. Освен това, тук е хубаво място, на което да доведеш семейството си и да се забавлявате. Страхотно място за тенис.

За новата тенис генерация: Привилегирован съм да съм част от нея. Има много работа да свършим, но Голямата тройка има брутален опит. Те са страхотен пример за младите и за това какво може да се постигне на корта. Вярвам, че сега сме обградени от млади играчи, които могат да оставят името си в спорта. Иска ми се да вярвам, че ще съм един от тях, но играчи като Зверев, Шаповалов, Алиасим, Де Минори, Тиафо също го искат. Ще имаме страхотни битки в бъдеще и ще се доближаваме до успехите. Ще имаме шансове за титли в Големия шлем. Това разнообразие на различни личности ще носи вълнение, каквото не е имало преди.

За различния лайфстайл и интереси на играчите в наши дни: Животът много се промени в последните години. Всичко се пренасочи към социалните мрежи и това е хем хубаво, хем лошо. Позитивно е, че можем да промотираме брандовете си, да се свързваме с феновете по света и да изградим хоби, което да следваме. Това е важен бонус за играчите, който миналите поколения нямаха, тъй като само телевизията и радиото съществуваха. Ние обаче не сме такива традиционалисти като миналите поколения. Понякога традиционните методи са най-добрите. Да четеш книги, да се образоваш - това за съжаление вече е оставено настрани. Фокусираме се върху резултатите и забравяме за търпението. А вярвам, че то е важен елемент в тениса.

За новата ранкинг система: Не ми се иска да коментирам тези неща. Не всичко е честно, но системата е такава. Ние като играчи не мислим, че имаме влияние. Не искам да съм в Съвета на играчите или нещо такова. Това е работа на ATP, които трябва да градят всичко за играчите. Да, има играчи, които се намесват и защитават интересите си, оставам това на тях. В същото време всички се борим да се качим в ранглистата. Имаме достатъчно възможности да го правим, още повече, че Федерер не игра в последните месеци. Честно казано почувствах голямо облекчение, че успях да го изпреваря след толкова много игра, това ме влудяваше. По-хубаво е сам да си спечелиш това право, отколкото да чакаш някой да се провали.