Маргарет Корт е смятана за най-великата в историята на женския тенис заедно със Серина Уилямс. Австралийската обаче превъзхожда американката по титли от Голям шлем. Корт има 24, а Уилямс 23.

Всеки януари пък гледаме тенис зрелища от носещия нейното име корт в Мелбърн, но 77-годишната дама се оказа жертва на доста критики в последните дни. Те дойдоха от нейни по-млади колеги, които бяха на върха на тениса през 80-те.

Това са Джон Макенроу и Мартина Навратилова, които открито нападнаха Маргарет Корт заради хомофобските й изказвания през годините.

Австралийската легенда никога нене крила възгледите си по-въпроса, критикувайки сериозно ЛГБТ обществото и гей браковете. Тя публично е изричала фрази като "Тенисът се напълни с лесбийски" и "Трансдженърите са изчадия на дявола".

По адрес на Навратилова - едно от лицата на ЛГБТ обществото в световен мащаб, Корт е казвала преди години: "Жалко, че децата трябва публично да се сблъскват с хомосексуалност". Австралийката също така е подкрепяла южноафриканския Апартейд.

Вчера тя получи специална награда за 50-годишнината от спечелването на своя Голям шлем, което само увеличи критиките към нея.

Преди дни Джон Макенроу си позвили да я нарече "луда леля" в ефира на Евроспорт, призовавайки Серина Уилямс да спечели още два турнира от Голям шлем, за да остави Маргарет Корт в миналото, където й е мястото, заедно с нейните остарели виждания за света.

Днес Мартина Навратилова поднови борбата си за смяна на името на "Маргарет Корт Арена".

Тя призова кортът да носи името на Ивон Гулагонг. Австралийска носителка на 7 титли от Голям шлем, която е от аборигенски произход.

След днешния мач между легенди в Мелбърн, Навратилова опъна транспарант със своя призив, оцветен в цветовете на ЛГБТ обществото. Тя след това се качи на съдийския стол и държа кратка реч по темата пред публиката.

"Мислех си, че австралийската федерация и правителството ще направят нещо. Това обаче не се случва, а всички продължават да лъска имиджа й.

Ще направя всичко по силите си, за да бъде преименуван този страхотен корт. Това е правилното нещо", сподели Навратилова пред BBC.