Днес един от най-заслужилите български тенисисти и деятели - Стефан Цветков, навършва 80 години. За юбилея Българска федерация по тенис ще му връчи днес на скромно тържество златен плакет за особени заслуги, като така ще бъде поставено началото на нова традиция за почитане на славните български ветерани.

Цветков, популярен в тенис средите като Големия Цъф започва да тренира тенис на 13 години на кортовете на "Спартак" (впоследствие "Левски Спартак"). Цветков има много титли при юношите и от отборни първенства, става и двукратен шампион на България при двойките с Цветан Цолов.

Участвал е на всички проведени 5 национални спартакиади, като на всичките е с призово класиране. Още през 1959 г. става национал и е в държавния отбор чак до 1966 г., като участва на три балканиади. В този период - през 1962 г., става и студентски шампион на България.

Малко известен факт е, че Стефан Цветков е играл в кариерата си срещу президента на международната федерация по тенис и член на МОК Франческо Ричи Бити - на двойки, с партньор отново Цветан Цолов.

Цветков е играл също и срещу легендарния румънец Йон Циряк. През 1985 г. става капитан на националите за "Дейвис" (в отбора са Юлиян Стаматов, Красимир и Мариан Лазарови). Преди това обаче Цветков води и отбора ни за King′s cup (европейско отборно първенство за мъже).

Състезателната кариера на Цветков се простира чак до 40-годишна възраст и преминава през участие в общо 25 републикански първенства.

А след нея той се насочва и към журналистиката, като в периода 1971-1980 г. е ТВ коментатор на тенис турнира "Академик", а същевременно с това отразява мачовете от турнира и във вестник "Отечествен фронт".

През 1979 г. пък идва поканата от Янчо Таков - един от авторите на култовото ТВ предаване "Всяка неделя", да започне работа в екипа. Така Цветков води още пилотното предаване на рубриката "Спортни свидетелства" и в продължение на три години е нейното популярно лице.

Снимка: www.bgtennis.bg

Една от големите организаторски дейности на Цветков е по провеждането на двете издания на турнира "Академик" в София през 1980 и 1981 г., когато те са кръг от веригата на АТП Volvo Grand Prix. Тогава той е отговорник за рекламата.

Синът му Стефан Цветков-младши игра за университетите на Айова и Минесота, както и в германския клубен шампионат.

Национал в тима ни за купа "Дейвис" в периода 1990-91 г., капитан на отбора на България при второто място на европейското отборно първенство в Монтекатини през 1998 г., а също така е и капитан на тима ни за купа "Дейвис" (1997-2000 г.). Вече 13 години ръководи федерацията по тенис.

Снимка: Bulphoto