Международната федерация по тенис (ITF) планира допълнителни мерки и нов фонд за подпомагане на тенисисти с по-ниско класиране, които са най-засегнати от прекъсването на сезона заради пандемията от коронавирус.

Турнирите в професионалния тенис бяха спрени през март и мачове няма да се играят поне до края на юли заради въведените рестрикции за пътувания между отделните държави, наложени с цел ограничаване на разпространението на заразата с Ковид-19.

По-рано през май ITF, Асоциациите на професионалните тенисисти за мъже и за жени ATP и WTA и организаторите на четирите турнира от Големия шлем събраха над 6 милиона долара, с които бяха подпомогнати около 800 играчи с по-ниско класиране, които разчитат основно на заработените средства от наградни фондове, за да преживяват.

От ITF отчетоха, че мярката не е обхванала достатъчно от нуждаещите се и затова ще съберат още средства. Парите ще бъдат разпределени между тенисисти с места от 501-о до 700-ото в световните ранглисти, които не са получили помощ досега.

Допълнителни детайли по новата програма ще бъдат оповестени в началото на юни.