Грузинската тенисистка София Шапатава даде гласност на големите притеснения в спорта, извън елитните нива на мъжката и женската игра.

Намиращата се на под №371 в ранглистата на WTA състезателка инициира петиция сред колегите и колежките си, и написа писмо до ръководителите на организацията, както и на Световната тенис федерация (ITF).

Според София, застрашено е бъдещето на спорта, тъй като играчите под топ 150-200 в ранглистите имат проблем дори да се издържат във времето, в което няма турнири. Всякакви тенис надпревари са прекратени поне до 7 юни.

Петицията вече има 640 подписа от тенисисти, които се чувстват пряко застрашени от спирането на турнирите.

Приходите на играчите извън елита са минимални, като понякога разходите им се оказват непосилни за покриване. А в тази ситуация, когато нямат достъп и до парите от наградни фондове, те са пред пълен банкрут.

"Някои от тях ще се откажат, като това ще започне да се случва съвсем скоро - каза София чрез профила си в Туитър. - Постоянно говоря с десетки мои колежки и колеги. Те няма как да се издържат от тенис, затова ще се наложи да сменят професията. Обикновено сме в състояние поне да изкарваме нормална месечна заплата, но сега и това изчезва.

При тази ситуация се вижда, че никой в тениса не е помислил за това, няма на кого да разчитаме. Ако наистина се окаже така, какво да правим в този спорт? Аз самата се оправям, имам и други доходи, имам какво да сложа на масата у дома и как да си платя сметките. Но не при всички останали е така.

Знам, че светът има много по-големи проблеми от тениса, но все някой трябва да носи отговорност за играчите в него, нали?"

Президентът на ATP Андреа Гауденци взе отношение по темата:

"Можем да говорим за някакви мерки, когато знаем поне приблизително колко дълго ще продължи тази криза. "